Sportágválasztó Magazin

Elkezdődött a kullancsszezon

Egészségválasztó | 2018. május 26. | Egészségválasztó |  329 | |

EgészségKullancsTippek, trükkök

Elkezdődött a kullancsszezon

Elérkezett, amire senki sem várt. Kisütött a nap, esett az eső, ideális időjárás a kullancsok rohamos szaporodásához. A kullancsokkal és az általuk terjesztett betegségekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat sokan ismerik, ám tévhitek is vannak.

Hogyan vadászik a kullancs?

A leggyakoribb elképzelés szerint a kullancs a fákra felmászva a magasban várja, hogy egy arra haladó emberre avagy állatra ugorhasson. A kullancs azonban valójában fűszálakra, bokrokra felmászva, mellső lábait széttárva várja, hogy egy arra sétáló ember ruhája végigsimítsa, és rákapaszkodhasson. A teste hátrafelé irányuló szőrökkel borított, ezért a testünk és a ruha közt csak előrefelé tud mozogni, visszafelé nem. Akárcsak a toklász a két kezünk közt, ahogy gyerekkorunkban játszottunk vele. Elérve a bőrt, elkezdi befúrni magát a bőrünkbe, közben olyan anyagot juttat a szúrás helyére, hogy ezt mi ne érezzük. Miután befúródott, szájszervét ollószerűen szétnyitva rögzíti magát. Ha nem zavarjuk meg a táplálkozását, a kullancs kb 1–2 hét alatt teleszívja magát a szaporodáshoz vagy a vedléséhez szükséges mennyiségű vérrel, majd leesik.

A „kullancs elleni védőoltás”

Sokszor hangzik el ez a kifejezés, azonban nem pontos, mert a kullancs ellen nem létezik védőoltás! Csak a kullancs által terjesztett kullancs-encephalitis, azaz vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Az egyik leggyakoribb betegség, a Lyme-kór ellen sem létezik védőoltás, így az, ha kullancs-encephalitis ellen beoltattuk magunkat, nem helyettesíti a megfelelő öltözetet, és a távoltartó sprayk, kenőcsök, esetleg ultrahangos riasztó használatát. Minden esetben, ha szabadban voltunk, legyen az akár csak a saját kertünk, vagy egy városi park, játszótér, vizsgáljuk át magunkat illetve gyermekünket, különösen a vékony bőrrel fedett területeket, mint a hónalj, ágyék. A levetett ruhánkat is érdemes átnézni, abban is lehet a kullancs. Ha kirándulni megyünk, kerüljük a sűrű aljnövényzetet, maradjunk az ösvényen. A nadrágunkat tűrjük be a zokninkba, a pólót pedig a nadrágba. A hajas fejbőrön különösen nehéz észrevenni a kullancsot, ezért húzzunk sapkát.

A kullancs eltávolítása

Ha kullancsot találunk magunkon, minél előbb távolítsuk el! Minden betegség esetében más az az időtartam, amennyire szüksége van a fertőzés átterjedéséhez. Ezért nem szabad késlekedni. Egy arra alkalmas eszközzel,  a kullancs-eltávolító kanállal a kullancsot úgy lehet eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk meg a potrohát. Ez azért fontos, mert a potrohát megnyomva a béltartalma visszakerül az emberbe, így megfertőződhetünk. Jobb híján a kullancs eltávolítható egy csipesszel vagy a körmünkkel is, ebben az esetben egy határozott mozdulattal tépjük ki a kullancsot, ügyelve arra hogy a testét ne nyomjuk meg. A szájszerve igen gyakran beszakad ilyen esetben, ez azonban már nem terjeszt fertőzést, nem veszélyes, általában begyullad, majd egy kevés genny kíséretében kiesik.

Sose próbáljuk meg a kullancsot olajjal bekenve eltávolítani, vagy csipesszel fogva tekergetni, mert miközben eltávolítjuk, öklendezik, és fertőzhet bennünket!

Végezetül fontos kiemelni azt, hogy – bár a kullancs a csapadékos enyhébb időszakokban nagyobb számban fordul elő – jelenlétével egész évben számolnunk kell.

2018. május 26.EgészségKullancsTippek, trükkök