Sportágválasztó Magazin

Diómuffin

Ételválasztó | 2018. augusztus 27. | Ételválasztó |  124 | |

Sütemény

Diómuffin

Úgy tartják, mindenkinek meg kellene ennie naponta néhány szem diót, jó hatása van egészségünkre. A mazsola ráadásul az egyik legjobban lúgosító étel. Hasznos, egészséges süteményt készíthetünk velük.

Egy muffin tápértékei

energia 85 kcal
fehérje 3 g
szénhidrát 11 g
zsír 2 g

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 400 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • negyed teáskanál só
  • fél teáskanál fahéjpor
  • 100 ml sovány joghurt
  • 100 ml sovány tej
  • fél kocka friss, vagy fél csomag szárított élesztő
  • 40 g méz
  • 50 g mazsola
  • 50 g aprított dióbél
  • 30 g vaj vagy margarin
  • egy teáskanál cukor
  • tíz egész dióbél
  • muffinformák a sütéshez

Elkészítése

  1. Az élesztőt langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk, majd egy tálba a szitált liszthez öntjük. A vajat vagy margarint a mézzel összekeverve meglangyosítjuk és a tésztahozzávalókhoz keverjük. Joghurt, fahéjpor, só hozzáadásával sima tésztát gyúrunk. A tálat konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, belegyúrjuk a mazsolát és a diót, majd letakarva, kb. 20 percet tovább kelesztjük.
  2. Kivajazzuk a muffinformákat, húsz darabra osztjuk a tésztát, egy-egy darabot a formákba teszünk. Rácson, előmelegített sütőben (villanytűzhely 200 fok, légkeveréses tűzhely kb. 180 fok, gáztűzhely 3. fokozat), kb. 20 percet sütjük. A muffinoknak fel kell emelkedniük, aranybarnára kell sülniük. Az egész dióbeleket félbevágjuk, a megsült muffinokat fél-fél dióbéllel a tetejükön, melegen tálaljuk.

2018. augusztus 27.Sütemény

Kapcsolódó