Sportágválasztó Magazin

Kamaszok sportágválasztása

Jó volt látni a kamaszokat a Budapesti Nagy Sportágválasztón!

Kamaszkorr | 2018. május 28. | Czire Attila |  364 | |

CsaládKamaszSportágválasztó

Kamaszok sportágválasztása

A kamaszkor egyik sajátossága az érdektelenség, legalábbis olyan dolgok iránt, melyek nem lépik át az ingerküszöböt. Te meg csodálkozol, hogy a korábban lelkesen együtt töltött órák száma egyre csökken, a közös sportolásokat különösen ideértve. Séta, kirándulás, bringázás „csak úgy”? Ugyan már!

A megoldás (egyik) kulcsát mindenképpen az adrenalindúsabb, extrémebb sportok jelentik. Vagy minimum az, ha az adott szabadidős tevékenység valamilyen céllal történik, például valamelyik tavunk megkerülése bringával, és nem simán csak „tekerjünk egyet” (azaz biciklizzünk arra, amerre az utóbbi tíz évben, megszámlálhatatlan alkalommal már jártunk).

A korábbi Budapesti Nagy Sportágválasztókon láttam már jó párszor kamaszokat vánszorogni (az első napra érkező) iskolai csoportokban, egykedvű, legalábbnemasulibanvagyok arckifejezéssel. Ilyen szempontból a második nap hangulata mindig más, hiszen oda a szülők hozzák ki a gyerekeiket. Vagy a gyerekek a szülőket.

Idén májusban viszont másképp indult a rendezvény. A nyitás előtt negyedórával érkező felhőszakadás az esőbeálló alá kergette a villamossal érkező diákokat. Már ott feltűnt, hogy az extrémebb időjárás sokkal inkább a jókedvet és a vagányságot hozza ki a tizen(sok)évesekből, mint a kelletlenséget és a panaszkodást. Az eső átmenetileg csendesedett, így a sulisok elárasztották a Merkapt Sportközpontot. Később, amikor újra zuhogni kezdett, a hangulat tovább fokozódott.

Nagyon sok sportág volt védett helyen, a hatalmas sátrak alatt, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak azokat próbálták ki. Az amerikai focinál is hozzáadott érték lett a rengeteg víz, és ezúton is elismerés és tisztelet a lacrosse-kapusnak, aki a szakadó esőben védett, miközben jobbára a sátor alól lőttek neki.

Tényleg úgy tűnt, mintha a dézsából a jókedvet is folyamatosan öntenék odafentről, öröm volt látni a – villamosmegállóban még telefonjaikat féltő – kamaszokat vágtatni az öttusa parányi lufi-lovain vagy az önfeledt csapkodást a számos harcművészet küzdőterén...

Más volt ez a pénteki nap, mint szokott lenni a Budapesti Nagy Sportágválasztón. A szervezők, a résztvevő olimpikonok, a sportágak képviselői ezúttal is jól vizsgáztak, mindenki nagyon odatette magát, és bebizonyították, hogy a rendezvény még ilyen mostoha időjárási körülmények között is eléri a célját... és igen, jól vizsgáztak a kamaszok is, hiszen (újra) megmutatták, hogy sokkal több van bennük gyerekből, játékból, vagányságból, mint amit az idősebb generáció gondol felőlük, amikor szapulja őket a telefonok, táblagépek és egyéb életpótlók miatt.

2018. május 28.CsaládKamaszSportágválasztó

Kapcsolódó