Sportágválasztó Magazin

Régvolt

Az olaszos vívás magyar műszavai

Az olaszos vívás magyar műszavai

2018. június 25. | Régvolt

Idézet a Magyar Nyelvőr című folyóirat 1912. júniusi számából: „Mióta az olaszos vívás divatossá lett nálunk, mindinkább beférkőznek a magyar vivónyelvbe az idegen műszavak. Pedig van nekünk magyar kifejezésünk ezekre a műszavakra.” De mitől olaszos a vívás?


A velocipéd hőse

A velocipéd hőse

2018. június 24. | Régvolt

Mai szemmel is figyelemre méltó a hazai túrakerékpározás úttörője, Zmertych Iván nem mindennapi teljesítménye. A huszonöt éves Nyitra megyei földbirtokos 1880 júniusában, három hét alatt, velocipéden tette meg Londontól Budapestig a több mint 1200 mérföldnyi utat.


A kötélmászásnak is van olimpiai bajnoka

A kötélmászásnak is van olimpiai bajnoka

2018. június 18. | Régvolt

A tornateremből emlékezetes mászókötél röpke 100 éve olimpiákon is lengedezett. 1896-ban, a tornasportok egyik versenyszámaként a résztvevőknek csakis a kezük segítségével kellett felmászniuk majd leereszkedniük egy kötélen.


Sellők

Sellők

Mióta szinkronúszás a vízibalett?

2018. június 7. | Régvolt

Bő fél évszázaddal ezelőttig még vízibalettnek nevezték azt az igen látványos sportágat, amit ma szinkronúszásnak ismerünk.


Zander, a fitneszgépek atyja

Zander, a fitneszgépek atyja

2018. június 6. | Régvolt

Eredetileg ortopéd betegek számára, 1865-ben létesítette „mediko-mechanikai” intézetét dr. Gustaf Zander, svéd orvos. Mechanikusan vezérelt, állítható súlyokkal és karokkal ellátott gimnasztikai készülékeket konstruált, melyekkel különböző izomcsoportokat edzhettek.


100 éve a kötélhúzás is olimpiai sportág volt

100 éve a kötélhúzás is olimpiai sportág volt

2018. május 31. | Régvolt

Felmerült, hogy 2020-ban Tokióban ezzel a sportággal is bővüljön az Olimpia programja. Bár erre kevés esély van, nem árt tudni, hogy a kötélhúzás 1900–1920 között a modernkori nyári olimpiai játékok programjában is szerepelt.


Régvolt

Régvolt

Érdekességek, furcsaságok, emlékezetes dolgok a múltból – a Sportágválasztó múltidéző blogja

2018. május 30. | Régvolt

Volt idő, amikor a mai értelemben sportnak nevezhető tevékenység szakrális jelentőséggel bírt. Aztán volt, amikor alantas, tiltott dolognak tartották. A felvilágosodás kora többé-kevésbé ezt is helyre tette, azóta a köz- és magánélet kihagyhatatlan részévé vált. Nem vagyunk történészek, tudományos sporttörténeti dolgozatokat nem fogunk írni, de felvillantunk érdekes, furcsa vagy emlékezetes pillanatokat a múltból, különös tekintettel a mögöttünk hagyott száz évre.