A tiszta sportért, becsületért

„Én egész életemben a tiszta sport, a tiszta beszéd és a tiszta lelkiismeret híve voltam, vagyok és leszek is!”

  • Szívügyem a magyar ultrafutás. Űzöm és írok róla.
  • Amatőr sportoló vagyok, és 13 év alatt a munkám, majd a családom mellett értem el eredményeimet – két kisgyermek édesanyja és egy nagyszerű férfi felesége vagyok 15 éve.
  • A sportnak számomra elsősorban a sportemberségről, bensőnkben megküzdött győzelmekről szól. Ez olyan motivációm, aminek nincs szavatossága!
  • Versenynaptáramban mindenkor világ, Európa- és országos bajnokságokat részesítettem előnyben. Legnagyobb tisztességet a nemzeti mez viselése jelentette, jelenti és fogja jelenteni.
  • Döntéseim mindig annak tudatában hoztam meg, hogy cselekedeteimmel példát mutatok a blogomat követő futóknak: https://www.sportagvalaszto.hu/blog/vikrun
  • 2018-ban jelöltek a Magyar Ultrafutó Bizottság tagjának – amit nem fogadtam el.
  • Versenyzéseimből anyagi hasznom nincs – eddig mindössze az első OptiVita ultrafutó kupa sorozat győzelemhez volt némi pénzdíj, annyi, hogy gyermekinknek tudtunk venni egy trambulint.
  • Alkoholt, drogot, alkalomszerűen sem fogyasztok, nem dohányzom, gyógyszert kizárólag orvosi utasításra szedek.
  • Frissítésben a natural vonal követője vagyok, táplálékkiegészítők mellett szinte csak természetes élelmiszert fogyasztok. Mióta futok, vegetáriánus étrendet követek. Kávét, energia italt versenyen alkalomszerűen, gyógyszert – eddig csak fájdalom csillapítót – kizárólag erősen indokolt esetben veszek be.
  • Tiltott szert legjobb tudásom szerint sosem fogyasztottam!

Értesítettek

Július 11-én levélben értesítettek: „előzetes értesítés versenyen történt dopping ellenőrzés alakalmával laborvizsgálat során talált pozitív eredmény” tartalommal. A kimutatott anyag neve: amfetamin, amit mint megtudtam egy parti drogként beszerezhető szer alkotóeleme. A szer a szervezetemben tudtomon kívül volt jelen, bekerülésének körülményei számomra ismeretlen. A hírt eleinte tévedésként kezeltem majd értetlenség és döbbenet váltotta fel. Teljesen valószínűtlen, hogy ez megtörtént velem, ne találok rá magyarázatot, ami megnyugtathatna. A doppingeljárás rendszere lehetővé tette, hogy a székesfehérvári futóversenyen vett vizeletmintának a másik feléből, az úgynevezett „B” mintavételéből megismételjék a vizsgálatot. A „B” minta eredménye megerősítette az „A” minta eredményét: ugyan az a vizelet, ugyanazzal az eljárással vizsgálva ugyan azt az eredményt hozta – az „A” minta vizsgálati körülményeinek szennyezettségét zárta ki tulajdonképpen. Köszönöm a sporttársaknak a jelentős anyagi támogatást, melyet felajánlottak a költséges vizsgálatra a tiszta sport érdekében! A labor ezzel kizárta saját tévedésének a lehetőségét.

 Nincs „ártatlanság vélelme”

A doppingeljárásban nincs „ártatlanság vélelme”. Az az alap protokoll, hogy a versenyzőé a teljes felelősség, ha a mintában kimutatnak olyan szert, amit nem használhatnak a versenyzők. A jelenlegi szabályozásban nincs kivétel, nem különböztetik meg azt, ha valakit megmérgeztek vagy a mintájába csempésztek idegen anyagot attól, aki szándékosan használt teljesítményfokozót, ha ezt nem tudja bizonyítani. Azért ilyen egyoldalú a szabályrendszeralkotók nézőpontja, hogy kizárja a szándékos csalók felmentési lehetőségét, hogy ne tudjanak idegenkezűségre hivatkozni saját védelmükben. A bizonyítás a versenyző feladata. Ráadásul a mintavételi eljárás után jelentős idő után egy múltbeli cselekményt illetően. Nem vagyok nyomozó, nincsen hozzá sem tudásom, se tapasztalatom, eszközeim, hogy bizonyítékokat, vallomásokat szerezzek, mindössze saját felelősségemet tudom vizsgálni.

Nem tudtam bizonyítani, hogyan kerület tiltott szer a szervezetembe, ezért egy október 15-én  – kórházi ápolásom során – átvett határozatban 4 évre eltiltottak minden sportág összes versenysport tevékenységétől és mindennemű sportszakemberi munkától. Ha ezt bármilyen ponton megszegem, „a 4 év eltiltás utolsó napjától újra kezdődik a 4 év felfüggesztés”.

Tiszta sport, a tiszta beszéd és a tiszta lelkiismeret

Én egész életemben a tiszta sport, a tiszta beszéd és a tiszta lelkiismeret híve voltam, vagyok és leszek is! Tudtomon kívül és akaratom ellenére volt tiltott szer a vizeletmintában! A határozat megszületett, ami a büntetés mellett megbélyegzésemmel, életvitelem korlátozásával, becsületem megsértésével és áldozathibáztatással jár. A MASZ (Magyar Atlétikai Szövetség) vezetője „baráti tanáccsal” fordult hozzám és javasolta, hogy maradjak csendben, kerüljem a nyilvánosságot! Akkor nem kerül rám figyelem és hamar elcsendesül az ügy. Megérti, ha én igazságtalannak érzem a helyzetet, de fogadjam el, mert nem lehet változtatni rajta. Köszönettel fogadtam tanácsát és tisztelettel tudomásul vettem. Ez az ő véleménye, én másként látom, máshogy érzem, így más utat választok.

 Az amfetamin előfordulását és a vizeletemben való mértékét figyelembe véve a tiltott szer véletlenszerű bekerülése a vizelet mintámba töredéknyi eséllyel bír. Mivel számomra tény, hogy szándékosan nem fogyasztottam ilyen szert és tudomásom szerint az általam fogyasztott italok, táplálékok sem tartamaznak ilyet, így külső segítséget kértem.

A rendőrséghez fordultam, ahol feljelentést tettem és segítséget kértem az ügy tisztázásában. A férjem és én kihallgatásommal és mindkettőnk hazugság vizsgálatával kezdődik az eljárás. A nyomozás megkezdődött, a tanúvallomások alapján jelenleg is zajlik az eljárás. 

Fellebbezési kérelmet adok be a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz, ahol a határozat módosítását kérem. Nem az eltiltás szeretném, ha módosítanák, hanem hogy ne nevezzenek, kezeljenek dopping vétségben bűnösnek.

Elfogadom a határozat tiltását és jogkövetően fogok eljárni, de a jogszerűségen belül minden erőmmel igyekszem a tiszta sportért, egyben saját ügymért is küzdeni és elérni határozat módosítását. Jelenleg teljesítmény fokozás céljából tiltott szert használatáért büntettek meg. Ilyesmit soha nem követtem el tudomásom szerint! Kérelmezem, hogy vétségem átminősítsék.

Van lehetőség sportolói vélemény benyújtására, ahol javaslatot lehet tenni a WADA Kódex fejlesztésére, módosítására. Szeretnék élni ezzel a lehetőséggel.

Véleményem szerint nem csak az számít doppingvétségnek, ha valaki saját teljesítményét fokozza, hanem az is, ha valaki egy versenyzőt szándékosan megmérgez és kihasználja a doppingeljárás rendszerét a versenyzéstől történő eltiltásával. A doppingeljárásban jelenleg ezt az áldozatnak kell tudnia utólag bebizonyítania, különben automatikusan ő lesz a bűnös. Nagyon fontosnak érzem, hogy a módosítási javaslat nem adhat kiskaput a szándékos doppingszert használók felmentésére, de mégis figyelembe veszi az ártatlanok védelmét és ennek a típusú csalásnak a lehetőségét kizárja.

A sportolói felelősség alapja a gondosság. A sportoló felel, ha gondatlanságból őrizetlenül hagyja kulacsát és lehetőséget ad rá, hogy tiltott anyagot csempésszenek bele. A versenyző ugyan így gondatlan, ha fogyaszt a részére kihelyezett frissítőpont által nyújtott frissítőkből, italokból, szőlőcukorból, amit a nevezési díj tartalmaz, sőt a versenyszervező számára kötelező, a versenyző mégsem fogyaszthatja? Nagyon sok kérdés merült fel, hogy mik is a gondosság határai, keretei? Ha valaki nem gondatlan, de szándékosan, bűncselekmény áldozata, akkor azt hogyan bizonyíthatja, mik az eszközei? Sok a kérdés, kevés a jó válasz.

A HUNADO vezetőjétől és jogászától segítséget kértem az eltiltás alatti sportolói mozgástér pontos kijelölésében, melyet először szóban, majd kérésemre írásban is megerősítettek. Köszönöm! Jelen helyzetemben is szabálykövetően és becsületesen viselkedem. Mindig a tiszta sportot képviseltem, mostantól tenni is szeretnék érte! Szeretnék fellépni a tiszta sport mellett és segítséget nyújtani azoknak a sportolótársaimnak, akik még nem kerültek ilyen helyzetbe. A HUNADO vezetője együttműködési szándékáról biztosított, köszönöm, élni fogok vele.

A MASZ (Magyar Atlétikai Szövetség) vezetője, jogásza és munkatársai zárt ajtók mögötti konzultánción tájékoztattak:

  • A felfüggesztés időszakára nem adnak ki számomra versenyengedélyt.
  • Mint képviseleti szerv biztosított arról, hogy semmilyen formában nem számíthatok a segítségükre. Aktivitásom a közösségi sportban és sportmédiában elutasítja. Versenynaptárt nem küld számomra, hogy hol nem indulhatok, de honlapján megtekinthetem, felhívta figyelmem, hogy rendszeresen frissítik.
  • Bármely sporttal kapcsolatos tevékenységem alkalmával, amiről értesül velem kapcsolatban, azonnali feljelentést kívánnak kezdeményezni.
  • A tiszta sportért kezdeményezett fellépésemmel együttműködni határozottan nem kívánnak velem.

Sporttal kapcsolatos céljaim:

  • sport coach képzés befejezése, nem versenyengedéllyel rendelkező sportolók részére coaching nyújtása
  • atlétika edzői készségek lelkiismeretes elsajátítása
  • futócéljaim egyeztetése a HUNADO-val, hiszen tájékoztatásuk szerint a nem versenyengedélyhez kötött sporteseményeken, tömegsport rendezvényeken részt vehetek, így ezekkel a lehetőségekkel élni fogok.

A tiszta sportért történő fellépésem célja:

  • támogatás nyújtása a tömegsportban és a versenysportban egyaránt részt vevő, tiszta sportban hívő sporttársaim részére, tapasztalataim, gondolataim átadásával
  • a doppingrendszer és ezen belül a sportszövetség működésének megmutatása tapasztalataimon keresztül, valamint életértékek mellett való kiállás.

Írásom tiszteletben tartja és értéknek tekinti a véleményeteket, de független és szándék nélküli attól.

Az ultrafutás a hobbim, a szerelmem és az elhívásom. Élem, és írok róla. Szeretettel.

A doppingeljárás folyamatáról bővebben ebben a csoportban olvashattok. Köszönöm, ha itt megosztjátok ti is véleményeteket, tapasztalataitokat a tiszta sportért! https://goo.gl/CFX8CJ

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!