Liza! Aranyérem megint

Pusztai Liza mindössze 17 éves, kadet és junior korosztályban is van már jó néhány érme világversenyekről, és persze felnőttként is. A veronai kadet és junior vívó világbajnokságon juniorként már szerzett egy bronzérmet, a kadetek között pedig (újra) aranyérmet, méltón búcsúzva a korosztálytól.

Liza egyáltalán nem volt elégedett a junior világbajnoki bronzérmével, és nem kellett sokat várni a javítási lehetőségre, hiszen kadet korosztályban is érdekelt volt – utoljára világbajnokságon –, és címvédőként érkezett. A korosztályi kérdés azért is érdekes, mert a juniorok között az elődöntőben a szintén kadet mexikói Botellótól szenvedett vereséget, megvolt tehát az elméleti lehetőség arra, hogy nemes bosszút álljon.

Talán éppen a lelki teher miatt, a csoportkörben még akadozott a gépezet, de a legjobb 64 között már magára talált fiatal kardozónk. Ezt az olasz Giovanelli bánta (15:8), de a következő két körben sem jártak jobban, sőt. Liza az ukrán Goncovát (15:6) és a mexikói Salgadót (15:5) is leiskolázta. A negyeddöntőben újabb olasz következett, de nem sokat ért a hazai pálya (Taricco, 15:11). Az elődöntőben az orosz Kljucsnyikova sem jelentett komoly akadályt (15:9).

A döntőben pedig megnyílt a visszavágás lehetősége, hiszen éppen az a mexikói Botello volt az ellenfél, aki a juniorok között az elődöntőben legyőzte Lizát. Most erre esélye sem volt, Liza káprázatos vívással múlta felül ellenfelét (15:11), és szerezte meg újabb vb-aranyérmét a kadet korosztályban. Egyben az utolsót, hiszen a legközelebbi világbajnokságon már nem indulhat a kadetek között. De nincs okunk félteni őt a juniorok vagy a felnőttek között, sőt! Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

Minden gratuláció és jókívánság megilleti természetesen Rabb Krisztiánt is, aki bronzérmet és ifi olimpiai kvótát szerzett!

Kadet és junior világbajnokság, Verona

Kadet női kard egyéni, 104 induló

  • A legjobb 32 közé jutásért:  Pusztai-Giovannelli (olasz) 15:8.
  • A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-Goncova (ukrán) 15:6.
  • Nyolcaddöntő: Pusztai-Salgado (mexikói) 15:5.
  • Negyeddöntő: Pusztai-Taricco (olasz) 15:11.
  • Elődöntő: Pusztai-Kljucsnyikova (orosz) 15:9.
  • Döntő: Pusztai-Botello (mexikói) 15:11.

Végeredmény: 1. Pusztai Liza, 2. Botello (mexikói), 3. Kljucsnyikova (orosz) és Anglade (amerikai.

Kadet férfi kard egyéni, 122 induló

  • A legjobb 32 közé jutásért: Rabb-Kimura (japán) 15:11.
  • A legjobb 16 közé jutásért: Rabb-Baaken (magyar) 15:14.
  • Nyolcaddöntő: Rabb-Zsu (kínai) 15:7.
  • Negyeddöntő: Rabb-Heathcock (német) 15:13.
  • Elődöntő: Rabb-Vidovszky (amerikai) 11:15.

Végeredmény: 1. Pastin (román), 2. Vidovszky (amerikai), 3. Rabb Krisztián és Santamaria (spanyol).

Forrás: Magyar Vívó Szövetség

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!