Sportágválasztó Magazin

Curling

2017. december 3. | Sportágválasztó |  917 | |

SportágakCurling

Curling

A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak jégen. Ez egy stratégiai csapatjáték, gyakran hívják a jég sakkjának is.

A csapatok felváltva csúsztatnak 8-8 gránitkövet a 45 méter hosszú jégpálya egyik végéből a másikba, egy leginkább céltáblához hasonlító felfestett felületre, a „házba”. Mindkét csapatnak az a célja, hogy mind a 16 kő elengedése után az ő köve legyen közelebb a ház középpontjához. Az a csapat nyeri a játékrészt – az ún. „endet” -, akinek ez sikerül, és annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve. Adott verseny lebonyolítási rendjétől függően általában 8-10 endből áll egy mérkőzés. Ha a játék végén döntetlen az állás, akár extra endre, vagyis hosszabbításra is sor kerülhet. A csapat stratégiáját a csapatkapitány, a „skip” alakítja, ő áll a házban, és utasítja csapattársait arra, hova érkezzen a kövük. A kő útjának irányán és hosszán is lehet módosítani azzal, ha a mellette haladó két játékos erősen söpri előtte a jégfelületet. A játékosok mindegyike 2-2 követ csúsztat endenként, illetve mindegyikük söpör is, vagyis nincsenek kizárólag csúsztató, vagy kizárólag söprő játékosok.

Egyesületek és sportolók száma

A Magyar Curling Szövetségnek 2014-ben 11 tagegyesülete volt. Két patinás budapesti sportklub, az FTC és az UTE is nagy szakosztállyal bír, rajtuk kívül a legsikeresebbek között említhető a Westbay Sport Club. Jelenleg 123 regisztrált versenyző űzi a sportágat hazánkban, akik 30%-a 21 év alatti, vagyis ifjúsági korú.

Világversenyek, ahol magyarok képviselték hazánkat

  • 2009: Vegyespáros világbajnokság: II. helyezés (Szekeres Ildikó-Nagy György)
  • 2011: „B” csoportos női Európa-bajnokság: I. helyezés (Westbay SC)
  • 2011: „B” csoportos férfi Európa-bajnokság: II. helyezés (Westbay SC)
  • 2013: Vegyespáros világbajnokság: I. helyezés (Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt)
  • 2013: Vegyescsapat Európa-bajnokság: III. helyezés (WSC Mix)
  • 2014: „B” csoportos női Európa-bajnokság: II. helyezés (UTE Bálnák)

Akiknek ajánljuk

Akik szeretik a fizikai és szellemi sportok ötvözetét, a csapatmunkát, és nem ódzkodnak több órán keresztül 4 °C hőmérsékleten sportolni.

Képességek, amiket fejleszt

Stratégiai gondolkodás, taktikai érzék, egyensúlyérzék, állóképesség, ügyesség, csapatmunka.

Előnyök

Nagymértékben fejleszti a stratégiai érzéket, segíti a közösségi érzet kialakulását, fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet. A kezdetektől egészen idős korig űzhető versenyszerűen, akár nemzetközi szinten. A curling szellemiségéhez hozzátartozik a szabályok maximális betartása, így erősíti a fair play gyakorlását a pályán és azon kívül. A tiltott teljesítményfokozók használata szempontjából a legkevésbé veszélyeztetett sportágak közé tartozik.

Hátrány

A játékot 4 °C hőmérsékleten játsszák, így azoknak nem ajánlott, akik nem szeretnek több órán keresztül hidegben sportolni. Hazánkban jelenleg egy versenypályán lehet edzeni, illetve mérkőzéseket játszani, így sokaknak hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy versenykörülmények között űzhessék a sportágat.

Hogyan kezdjük el?

A Kamaraerdei Curling Clubban rendszeresen tartanak nyílt edzéseket, amelyek kiváló alkalmak a curlinggel való megismerkedésre. A négyórás foglalkozás során a résztvevők elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek, és egymás elleni játék keretein belül próbálják ki a tanultakat.

A curlinget akár már 10 éves korban el lehet kezdeni, míg versenyezni 14 éves kortól ajánlott. Azok a fiatalok, akik rendszeresen szeretnének edzeni, a Magyar Curling Szövetség Curling Sulijában tehetik ezt meg kezdő és haladó csoportokban. A program kedvező feltételekkel, szakavatott edző közreműködésével biztosít rendszeres edzési lehetőséget. Azoknak a felnőtteknek, akik szintén érdeklődnek a sportág iránt, a Szövetség Curling College programja biztosít edzéslehetőséget.

A sportágat életünk végéig űzhetjük, sőt, 50 éves kor felett szenior kategóriában mérettethetjük meg magunkat a versenyeken.

A curlinget természetesen kipróbálhatod 2018. január 27-én, a IV. Téli Sportágválasztón!

Magyar Curling Szövetség: curling.hu

 

2017. december 3.SportágakCurling