Sportágválasztó Magazin

Jégkorong

2017. december 4. | Sportágválasztó |  471 | |

SportágakJégkorong

Jégkorong

A jégkorong a csapatsportok között az egyik leggyorsabb játék. A tiszta játékidő 60 perc, három 20 perces harmadra felosztva. A játéktér Európában általában 30×60 méter, a sarkokban lekerekítve, melyet palánk vesz körül.

A játéktéren 9 bedobópont található, mindegyik egy körrel körbevéve. A pálya területét szintén három harmadra oszthatjuk, ezek közül a középső területe a legkisebb. A kapu mérete 122×183 cm, a korong 2,54×7,62 cm méretű, fekete, vulkanizált gumihenger, melynek súlya 154-172 gramm. Öt játékos és egy kapus alkot egy csapatot, a játék intenzitása miatt azonban cseresorok vannak. A játékszabályok megengedik a test használatát, az ütközést body-checknek hívják. A játékosok a biztonságuk érdekében védőfelszereléseket kötelesek viselni.

Egyesületek és sportolók száma

A Magyar Jégkorong Szövetség 2007-ben ünnepelte 80 éves évfordulóját; jelenleg a regisztrált klubok száma 39. Az amatőr egyesületek külön szövetséget alkotnak: Magyar Amatőr Jégkorong Liga. Az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül a jégkorong, melyet jól mutat a játékosállomány megnégyszereződése. Ebben jelentős időszak volt az elmúlt 5-6 év, amikor több fedett pálya megépülésével az 1000 regisztrált játékosállomány a duplájára emelkedett. Az amatőrökkel együtt mintegy 3000 fő űzi rendszeresen a sportágat, az idényjellegű szabadidő-sportolók (tavi-hoki) létszáma is hasonló.

Versenyek

A hazai jégkorongozás háromszor volt főiskolai-egyetemi világbajnok, ez még a II. világháború előtti időszakot fémjelzi. A divízió I. világbajnokságon a csapat 2008-ban aranyérmet, 2002-ben és 2007-ben ezüstérmet szerzett.

Kinek ajánljuk?

A jégkorongozás az egyik legösszetettebb csapatjáték; olyanoknak ajánljuk, akik a játékos mozgásformát kedvelik, a csapatmunkát előnyben részesítik, nem ijednek meg a testi kontaktusoktól, és gyorsak, dinamikusak a mozgásban és a gondolkodásban.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Erő, gyorsaság, állóképesség valamennyi válfaját
  • Koordinációs képességeket
  • Kognitív képességeket
  • Játékintelligenciát
  • Döntéshozatal gyorsaságát.

Előnyök és hátrányok

A játék a megküzdést, a csapatban történő kooperálást, a fizikai képességek magas szintjét és a megfelelő döntési képességet követeli meg, ezáltal felkészít az élet kihívásaira. Hátránya, hogy nem mindenki számára elérhető sportág, mivel a tagdíjak, a felszerelések és az utazások nagy anyagi áldozatokkal járnak, illetve azokon a településeken, ahol nincs fedett jégpálya, nem lehet űzni. Azt is meg kell említeni, hogy igencsak extrém terhelések érik a játékosokat.

Hogyan kezdjük el?

Általában 4-6 éves korban kell elkezdeni a korcsolyázás elsajátításával, majd fél év hoki előkészítő foglalkozást javaslunk. A sportágat az egyesületekben, jégpályákon érdeklődve a legcélszerűbb elkezdeni, azonban a Magyar Jégkorong Szövetség is segít az elérésében a www.gyerehokizni.hu honlap üzemeltetésével.

2017. december 4.SportágakJégkorong