Sportágválasztó Magazin

Jégkorong

Nem tartozunk a világelithez, de nem is vagyunk messze tőle... szurkolóink viszont egyértelműen a legjobbak.

2018. január 25. | Sportágválasztó |  964 | |

SportágakJégkorong

Jégkorong

A jégkorong a csapatsportok között az egyik leggyorsabb játék. A tiszta játékidő 60 perc, három 20 perces harmadra felosztva. A játéktér Európában általában 30×60 méter, a sarkokban lekerekítve, melyet palánk vesz körül.

A játéktéren 9 bedobópont található, mindegyik egy körrel körbevéve. A pálya területét szintén három harmadra oszthatjuk, ezek közül a középső területe a legkisebb. A kapu mérete 122×183 cm, a korong 2,54×7,62 cm méretű, fekete, vulkanizált gumihenger, melynek súlya 154-172 gramm. Öt játékos és egy kapus alkot egy csapatot, a játék intenzitása miatt azonban cseresorok vannak. A játékszabályok megengedik a test használatát, az ütközést body-checknek hívják. A játékosok a biztonságuk érdekében védőfelszereléseket kötelesek viselni.

A világbajnokság lebonyolítása

A jégkorong-világbajnokság lebonyolítása teljesen más, mint ahogy azt az egyéb csapatjátékoknál megszokhattuk, ráadásul többször is módosították, a ma érvényes rendszer 2012-ben alakult ki.

A főcsoport

Jégkorong-világbajnokságot minden évben rendeznek, de az „igazi” világbajnoki címért mindig a világ aktuálisan legjobb 16 csapata küzdhet. Ők alkotják az ún. főcsoportot. Két nyolcas (A és B) csoportban folynak a küzdelmek, a csoportutolsók kiesnek a divízió I A csoportjába, az első négy helyezett pedig egyenes kieséses rendszerben dönti el a világbajnoki cím sorsát. (Korábban a főcsoportot hívták A csoportnak, és B, C... csoportok voltak, nem divízió I-II..., ezért sokszor még ma is használják az A csoportba való feljutást, a főcsoportra gondolva.) 

Divízió I-es világbajnokság

Igen, ez az alapvető különbség más sportágakhoz képest. A hokiban ugyanis nemcsak a legjobbaknak rendeznek világbajnokságot, hanem még három szinten, feljutási lehetőséggel. A divízió I-ben 12 csapat szerepel, két hatos csoportban, melyeket egymás alá-fölé rendeltek (szemben a főcsoport egyenértékű csoportjaival).

Az A-csoport első két helyezettje feljut a főcsoportba, az utolsó pedig kiesik a divízió I-es B csoportba. Magyarország 2018-ban is az A-csoportban érdekelt, melynek a mérkőzéseit idén Budapesten rendezik, tehát a saját szurkolótáborunk előtt vívhatjuk ki a feljutást a főcsoportba.

A B-csoport első helyezettje feljut a divízió I A csoportjába, az utolsó pedig a divízió II/A csoportjában folytathatja 2019-ben. Idén a divízió I világbajnokság B csoportjának Litvánia ad otthont. 

Divízió II-es világbajnokság

A divízió II-ben szintén 12 csapat szerepel, egymás alá-fölé rendelt hatos csoportokban. Az A csoport győztese feljut a divízió I B csoportjába, az utolsó kiesik a divízió II/B csoportba. A B csoport élén végző csapat feljut a divízió II A csoportjába, az utolsó pedig átkerül a divízió III-ba.

Divízió III-as világbajnokság

A divízió III-ban összesen 6 csapat szerepel, ők egyetlen csoportot alkotnak. A győztes feljut a divízió II B csoportjába.

A jégkorong hazai helyzete

Egyesületek és sportolók száma

A Magyar Jégkorong Szövetség 2007-ben ünnepelte 80 éves évfordulóját; jelenleg a regisztrált klubok száma 39. Az amatőr egyesületek külön szövetséget alkotnak: Magyar Amatőr Jégkorong Liga. Az elmúlt 20 évben jelentős fejlődésen ment keresztül a jégkorong, melyet jól mutat a játékosállomány megnégyszereződése. Ebben jelentős időszak volt az elmúlt 5-6 év, amikor több fedett pálya megépülésével az 1000 regisztrált játékosállomány a duplájára emelkedett. Az amatőrökkel együtt mintegy 3000 fő űzi rendszeresen a sportágat, az idényjellegű szabadidő-sportolók (tavi-hoki) létszáma is hasonló.

Versenyek

A hazai jégkorongozás háromszor volt főiskolai-egyetemi világbajnok, ez még a II. világháború előtti időszakot fémjelzi. A divízió I. világbajnokságon a csapat 2008-ban aranyérmet, 2002-ben és 2007-ben ezüstérmet szerzett.

Miért érdemes hokizni?

Kinek ajánljuk?

A jégkorongozás az egyik legösszetettebb csapatjáték; olyanoknak ajánljuk, akik a játékos mozgásformát kedvelik, a csapatmunkát előnyben részesítik, nem ijednek meg a testi kontaktusoktól, és gyorsak, dinamikusak a mozgásban és a gondolkodásban.

Milyen képességeket fejleszt?

  • Erő, gyorsaság, állóképesség valamennyi válfaját;
  • Koordinációs képességeket;
  • Kognitív képességeket;
  • Játékintelligenciát;
  • Döntéshozatal gyorsaságát.

Előnyök és hátrányok

A játék a küzdést, a csapatban történő kooperálást, a fizikai képességek magas szintjét és a megfelelő döntési képességet követeli meg, ezáltal felkészít az élet kihívásaira. Hátránya, hogy nem mindenki számára elérhető sportág, mivel a tagdíjak, a felszerelések és az utazások nagy anyagi áldozatokkal járnak, illetve azokon a településeken, ahol nincs fedett jégpálya, nem lehet űzni. Azt is meg kell említeni, hogy igencsak extrém terhelések érik a játékosokat.

Hogyan kezdjük el?

Általában 4-6 éves korban kell elkezdeni a korcsolyázás elsajátításával, majd fél év hoki előkészítő foglalkozást javaslunk. A sportágat az egyesületekben, jégpályákon érdeklődve a legcélszerűbb elkezdeni, azonban a Magyar Jégkorong Szövetség is segít az elérésében a www.gyerehokizni.hu honlap üzemeltetésével.

Természetesen a jégkorongot is kipróbálható volt a IV. Téli Sportágválasztón.

Egy kis kedvcsináló a tengerentúlról:

2018. január 25.SportágakJégkorong