Sportágválasztó Magazin

Szinkronkorcsolya

2017. december 1. | Sportágválasztó |  629 | |

SportágakSzinkronkorcsolya

Szinkronkorcsolya

A szinkronkorcsolyázás a korcsolya sport legfiatalabb versenyága, amelyben 16 – 20 fős csapatok versenyeznek egymással. A versenyen – ahogy a műkorcsolyában is – rövidprogramot és kűrt kell bemutatniuk a csapatoknak.

A szabályok és a pontozás a műkorcsolyához hasonlóan működik. A versenyprogramokat a koreográfusok készítik el, amelyben különböző formákat, egyszerűbb és kombináltabb szinkronelemeket kötnek össze. A szinkronelemeket a műkorcsolya lépésanyagaival – lépéssorok, spirálsor elemek, páros emelések és forgások – ötvözik. Különböző átmenetek segítségével formációkat váltva – malmok, fésűk, blokkok – látványos emelésekkel teszik izgalmassá és különlegessé programjaikat.

Egy nagyon kiváló csapatsport! Amerikában, Kanadában és a Skandináv országokban igazán népszerű. 12-16 fő korcsolyázik egyszerre, lányok és fiúk vegyesen. Nevezhetnénk csoportos jégtáncnak is, ám bizonyos műkorcsolya elemek nem szerepelnek a jégtáncosok programjában. Ellenben a szinkronkorcsolya kűrök ötvözik a műkorcsolya és jégtánc elemeket, amiket meghatározott koreográfia szerint a zene ütemére kell végrehajtani, természetesen a csapattal összhangban. Vannak kimondottan olyan formációk, melyeket csak csapatban lehet kivitelezni, ezek a szinkronkorcsolyázás fő elemeit képezik. Ebben a sportban nem az egyéni tehetség vagy teljesítmény számít, hanem a csapatmunka. Ez pedig természetesen akkor működik igazán, ha a csoport minden tagja becsülettel részt vesz az edzéseken. Tehát, ha ezt a sportot választod, azzal számolni kell, hogy kötelezettségekkel jár. Ahogy említettem, egyéni teljesítményben senkivel szemben nem támasztunk magas követelményeket, ellenben a rendszeres (heti 2-3 alkalom) edzéseken részt kell venni.

Egy jó szinkronkorcsolyázó biztos korcsolyatudással, jó ritmusérzékkel, mozgáskultúrával, szorgalommal és munkabírással rendelkezik. A szinkronkorcsolyázás nagy hagyományokkal rendelkezik a tengerentúlon és Európában, az északi országokban egyaránt. Magyarországon egyre népszerűbb azok körében, akik szeretnek korcsolyázni, élvezik, hogy csapatban dolgoznak és, hogy hazai, illetve nemzetközi versenyeken vehetnek részt. 

 

Hazai szakági szövetség: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

 

2017. december 1.SportágakSzinkronkorcsolya