Sportágválasztó Sportmagazin

Hegyikerékpár – mountain bike

Hegyikerékpár – mountain bike

A mountain bike 1996-ban, Atlantában mutatkozott be a olimpiai sportágként.

Canne de Combat

Canne de Combat

A Canne de combat egy francia fegyveres küzdősport, melyben a küzdő felek botokkal próbálnak egymásnak találatokat bevinni. 1980 óta rendeznek belőle versenyeket. Vívás alatt védőruhát és vívómaszkot viselnek a küzdő felek.

Kempo

Kempo

A kempo szó jelentése: „az ököl igazsága”. Kínai shaolin kung-fu gyökerekkel rendelkező, de Japán területén kiteljesedő igen sokrétű és összetett karateváltozat.

Gyeplabda

Gyeplabda

A gyeplabda egy igen régi múltra visszatekintő, ütős, labdás csapatsport. A játék célja, hogy a 7,5 cm átmérőjű és 160 gramm súlyú labdát az ellenfél 3,66 méter széles és 2,14 méter magas kapujába juttassuk.

Birkózás

Birkózás

A birkózás során a versenyzők eszköz nélkül, test-test elleni küzdelemben törekszenek arra, hogy az ellenfelet két vállra fektessék. Ezt tusnak nevezzük.

Evezés

Evezés

Tágabb értelemben evezésnek nevezzük a kisebb vízi járművek emberi erővel, evezőlapátok segítségével történő előrehajtásnak minden fajtáját; szűkebb értelemben az evezés (más vízi sportoktól, például a kajak-kenutól megkülönböztethető) jellemzője, hogy az evezősök a menetiránynak háttal, gurulóülésben ülnek, és a hajó oldalához rögzített forgó szerkezetnek támaszkodó lapátokkal eveznek.

Labdarúgás

Labdarúgás

A labdarúgás egy labdajáték, amit két, egyenként 11 labdarúgóból álló csapat játszik egymás ellen, a 100-110 m hosszú és 64-75 m széles pályán.

Öttusa

Öttusa

Az öttusát az ókori olimpiák pentatlonja ihlette. Egy összetett, a fizikai és a technikai sportágak sajátosságait egyesítő új sport megalkotása volt a cél.

Sí, sífutás – biatlon, síugrás

A síléc az emberiség ősibb közlekedési találmánya, mint a kerék. Az Ázsiából vándorló nomád törzsek hozták aztán magukkal Európába, ahol először Skandináviában honosodott meg.

Teke

Teke

A tekéhez hasonlító játék már az ókori Egyiptomban is létezett.

Szinkronkorcsolya

Szinkronkorcsolya

A szinkronkorcsolyázás a korcsolya sport legfiatalabb versenyága, amelyben 16 – 20 fős csapatok versenyeznek egymással. A versenyen – ahogy a műkorcsolyában is – rövidprogramot és kűrt kell bemutatniuk a csapatoknak.

Darts

Darts

A darts angol eredetű játék és sport, melynek során versenyzők apró nyilakkal dobnak célba egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira.

Ju jitsu

Ju jitsu

A Ju Jitsu szó szerint lágy módszert, lágy művészetet jelent. Technikai gyűjtemény, amely a több száz éve távol keleten, elsősorban Japánban kialakult önvédelmi és támadó fogásokból áll. Hatékony önvédelmi rendszer, amely az egész világon elterjedt.

Krav maga

Krav maga

A krav maga (héberül: közelharc) egy gyakorlati tapasztalatokra épített taktikai és önvédelmi rendszer.

Kettlebell

Kettlebell

A kettlebell vagy girja (or.) egy hagyományos orosz öntöttvas súly, úgy néz ki, mint egy füles ágyúgolyó.

Tájékozódási futás

Tájékozódási futás

Mint ahogy a sportág neve is elárulja, a tájékozódási futás (vagy röviden tájfutás) két fő elemből tevődik össze: a tájékozódási képesség elsajátítása és a minél jobb futókondíció.

Sepaktakraw

Sepaktakraw

A sepaktakraw ázsiai csapatjáték, amit több mint 500 éve játszanak Malajziában, Szingapúrban, Laoszban, Vietnamban és Indonéziában. Lényegesen különbözik más labdajátékoktól. A sepaktakraw a röplabda és a lábtenisz keveréke.

Thai-box – Muay Thai

Tradicionális thai küzdelmi rendszer.